ÇAKIRGÖL YAYLASI
Çakırgöl Yaylası (1)
Çakırgöl Yaylası (2)
Çakırgöl Yaylası (3)
Çakırgöl Yaylası (4)
Çakırgöl Yaylası (5)
Beautiful green nature with foggy mountains
Yaylaya Maçka–Meryemana yolunu takiben Altındere Vadisi Milli parkından yaklaşık 20 km lik bir toprak yolda ilerledikten sonra ulaşılabilir. 2500 m. yükseklikteki Çakırgöl Yaylası yolu üzerinde ve civarında, Armutluk, Kırantaş, Akarsu, Ayraksa, Livayda Kurugöl, Mesaraş Furnoba, Kasapoğlu, Camiboğazı, Ortaoba ve Deveboynu yaylaları bulunmaktadır.
ÇATMA OBASI YAYLASI
Çatma Obası Yaylası (1)
Çatma Obası Yaylası (2)
Çatma Obası Yaylası (3)
Çatma Obası Yaylası (4)
Tonya’ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi’nin 14 km. doğusunda yer alan Kadırga Yaylası’nın 9 km. güneyindedir. 2200 m. yükseklikteki Çatma Obası küçük bir yayladır. Erikbeli-Kadırga-Çatma Obası yaylaları ve Zigana Kayak Merkezi arasında doğa yürüyüşü yapılabilir. Mızraklı Su, Şehitler Tepesi, Çıngıraklı Kuyu gibi mitolojiye konu olmuş mekanları bulunmaktadır.
Efsaneye göre, mızraklı su isminin hikâyesi şöyledir; savaş sırasında çok susayan bir asker, mızrağını ortadan kırıp sağa ve sola bütün gücüyle fırlatır. Mızrağın bir parçasının saplandığı yerden su çıkar, diğer parçasının saplandığı yerde ise su kaybolur. 50-60 m. aşağıda esrarengiz bir şekilde çimlerin arasında yok olan suyun çıktığı bölüm, koruma altına alınmıştır. Çıngıraklı Kuyu bu adı, kuyuya atılan bir taş parçasının uzun süre ses çıkarmasından almaktadır.
DÜZKÖY HAÇKALI BABA YAYLASI
Düzköy Haçka Obası Yaylası (1)
Düzköy Haçka Obası Yaylası (1)
Düzköy Haçka Obası Yaylası (1)
Düzköy Haçka Obası Yaylası (2)
Düzköy Haçka Obası Yaylası (3)
Düzköy Haçka Obası Yaylası (4)
Düzköy Haçka Obası Yaylası (5)
Düzköy Haçka Obası Yaylası (6)
Düzköy Haçka Obası Yaylası (7)
Düzköy Haçka Obası Yaylası (8)
Düzköy Haçka Obası Yaylası (9)
Düzköy Haçka Obası Yaylası (10)
Yaylaya, Trabzon’a 40 km. mesafedeki Düzköy ilçesinden güneye, 12 km’lik toprak yolla ulaşılır. 1784 m. yükseklikteki yaylada, altyapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Temmuz ayının üçüncü Cuma günü Kadırga, 14 Ağustos’ta ise Karaabdal şenliklerinin yapıldığı yaylada, Haçkalı Baba Türbesi ilgi çekmektedir. Mevcut pansiyonlardada konaklanabilir. Her türlü yeme içme imkanı bulunmaktadır.
ERİKBELİ YAYLASI
Erikbeli Yaylası (1)
Erikbeli Yaylası (2)
Erikbeli Yaylası (3)
Erikbeli Yaylası (4)
Erikbeli Yaylası (5)
Erikbeli Yaylası (6)
Erikbeli Yaylası (7)
Erikbeli Yaylası (8)
Tonya’dan 25 ve Şalpazarı’ndan 34 km lik yolla ulaşılır. 1.800 m. yükseklikteki yaylada altyapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Yaylada, fırın, kahvehane, bakkal ve telefon hizmetleri mevcuttur. Yayla; Erikbeli turizm merkezi, Kadırga, Çatma Obası, Sazalanı, Zigana, Ken yaylalarına giden yolların birleştiği kavşaktadır. Erikbeli, Sazalanı, Ken, Sinlice, Şıkkıranı ve Siz Dağı yaylaları arası doğa yürüyüşü için idealdir. Ken Yaylası, Erikbeli Turizm Merkezi’nin 9 km., Şıkkıran yaylası ise 19 km. kuzeyinde olup, orman alanı içerisindedirler.
GARESTER YAYLASI
Garester Yaylası (1)
Garester Yaylası (2)
Garester Yaylası (3)
Garester Yaylası (4)
Garester Yaylası (5)
Garester Yaylası (6)
Uzungöl çevresinde gezilecek yaylaların en çok adını duyacağınız iki yayladan biri Garester Yaylasıdır. Bulutların arasında olan yaylalar var ya, işte onlardan biri Garester Yaylası. Yolu biraz virajlı, biraz da bozuk olsa da yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk sonrasında “Sonunda gerçek Karadeniz’e geldim.” dediğiniz bir an bekliyor olacak sizleri.
HALDİZEN YAYLASI
Haldizen Yaylası (1)
Haldizen Yaylası (1)
Haldizen Yaylası (2)
Haldizen Yaylası (2)
Haldizen Yaylası (3)
Haldizen Yaylası (3)
Haldizen Yaylası (4)
Haldizen Yaylası (5)
Haldizen Yaylası (6)
Haldizen Yaylası bir diğer adıyla Demirkapı Yaylası bölgede bozulmadan kalan yerlerinden biri olup, misafirlerine muhteşem bir atmosfer sunmaktadır.
Zirvesi neredeyse 3 bin 400 metreyi bulan Demirkapı ve 3 bin 200 metre yüksekliğe ulaşan Karakaya Dağları’nın ev sahipliği yaptığı Haldizen Yaylası, çevresinde yer alan buzul krater gölleri ile de meşhurdur.
Arabayla yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk sonrası ulaşabileceğiniz bu eşsiz doğal güzellik listenizde mutlaka bulunması gereken yerlerden biridir.
HARMANTEPE YAYLASI
Harmantepe Yaylası (1)
Harmantepe Yaylası (2)
Köprübaşı İlçesi Yeşilyurt Beldesi sınırları içerisinde bulunan Harmantepe Yaylasında 1. Dünya Savaşından kalma siperler ve şehit mezarları vardır. Her yıl 29 Haziran tarihinde anma günü tertip edilir. Cöşk Tepesi görülmeye değer yerlerden birisidir.
HIDIRNEBİ VE KURUÇAM YAYLASI
Hıdırnebi Yaylası (1)
Hıdırnebi Yaylası (1)
Hıdırnebi Yaylası (2)
Hıdırnebi Yaylası (2)
Hıdırnebi Yaylası (3)
Hıdırnebi Yaylası (4)
Hıdırnebi Yaylası (5)
Hıdırnebi Yaylası (6)
Hıdırnebi Yaylası (7)
DCIM100MEDIADJI_0005.JPG
Hıdırnebi Yaylası (9)
Hıdırnebi Yaylası (10)
Hıdırnebi Yaylası (11)
Hıdırnebi Yaylası (12)
Yaylalara Akçaabat-Düzköy yolunun 12. km’sinden batıya dönülerek, 10 km’lik toprak yolla ulaşılmaktadır. Yolu yaz-kış ulaşıma açık olan Kuruçam ve Hıdırnebi yaylaları arası 1 km’dir. 1742 m. yükseklikteki yaylalarda, altyapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. 20 Temmuz’da başlayıp üç gün süren Hıdırnebi Şenlikleri’nin düzenlendiği Hıdırnebi Tepesi, doğal manzara seyir terası konumundadır. Orman içinde kurt, tilki, çakal gibi yaban hayvanları izlenebilir ve foto safari yapılabilir. Konaklamak için pansiyon tipi evler hizmet vermektedir.
KADIRGA YAYLASI
Kadırga Yaylası (1)
Kadırga Yaylası (1)
Kadırga Yaylası (1)
Kadırga Yaylası (2)
Kadırga Yaylası (3)
Kadırga Yaylası (4)
Kadırga Yaylası (5)
Kadırga Yaylası (6)
Kadırga Yaylası (7)
Kadırga Yaylası (8)
Kadırga yaylası, Tonya’ya 24 km. mesafedeki Erikbeli’nin 14 km. doğusuna düşer. Yayla, 2300 m. yükseklikte olup, ağaç yetişme sınırının üzerindedir. Her yıl temmuz ayının üçüncü cuma günü kutlanan Kadırga Şenlikleri’ne on binlerce kişi katılmaktadır. Halk oyunları gösterileri, yarışmalar, davul zurnalı eğlenceler sırasında tonlarca et, ekmek ve yayık ayranı tüketilen Kadırga Şenlikleri büyük bir pazara, panayıra benzemektedir.
KARADAĞ YAYLASI
Akçaabat – Düzköy yolunun 12. km’sinden batıya dönülerek, 28 km. toprak yolla yaylaya ulaşılır. 1946 m. yükseklikteki yayla bol oksijeni ile akciğer tedavisi görmüş hastaların tatil için tercih ettiği yerdir. Altyapı hizmetleri tamamlanmış olan yaylada, hediyelik eşya satış yerleri, bakkal, kahvehane, lokanta, fırın hizmetleri mevcuttur. Yaylada yaban hayatı da oldukça zengindir. Yaylaya ayrıca Vakfıkebir ilçesinden ulaşılabilir.
Maçka ilçesinin güney çıkışından başlayarak 22 km’lik toprak yolla Mavura Yaylası üzerinden bu yaylaya ulaşılır. 1850 m. yüksekliğindeki yaylada, bakkal, kasap, kahvehane ve telefon hizmetleri vardır. Maçka ilçesinden batıya doğru 22 km. olup, toprak yolla gidilebilir. Mavura Yaylası üzerinden bu yaylaya ulaşılır. Yolun 16. km’ si zengin bitki örtüsüne sahip Kulin Dağı’nın içinden geçmektedir. 1800 m. rakımlı yaylada altyapı hizmetleri tamamlanmış durumda olup, elektrik, su ve telefon mevcuttur. Ayrıca bakkal, kasap, kahvehane vardır.
KAYABAŞI YAYLASI
Kayabaşı yaylası, 1800 m rakımda, etrafı ladin ağaçlarıyla çevrili eşsiz bir manzaraya sahiptir. Eşsiz güzellikleri olan Kayabaşı Yaylasına ulaşım üç seçenekledir. Akçaabat Işıklar Mahallesinden itibaren 16 km ‘lik asfalt yolla ulaşılmaktadır. Yaylaya, Düzköy Haçka Yaylası üzerindeki orman içerisinden 2 km ‘lik stabilize yolla ve Maçka ilçesi Şolma Yaylası-Lişer Yaylası üzerinden orman alanı içerisinden de ulaşılabilmektedir. Kayabaşı Yaylası; yayla şenlikleri, florası, doğa yürüyüşü parkurları ve jeep safariye uygunluğu ile önemli bir cazibe noktasıdır. Trabzon Valiliği tarafından bu yaylada ikinci bir yayla kent yapılmıştır. Yaylada Milli Parklara ait Orman İçi Dinlenme Tesisleri de vardır.
KİRAZ YAYLASI
Kiraz Yaylası (1)
Kiraz Yaylası (2)
Maçka ilçesi ile Gürgenağaç köyü arası 22 km. asfalt yol olup, Gürgenağaç köyünden güneye doğru 7 km’lik toprak yolla ulaşılabilir. 1850 m. rakımlı yaylada altyapı hizmetleri tamamlanmış olup, çim kayağı yapılabilir. Temmuz ayının üçüncü cuma günü “Ayeser Şenlikleri” kutlanmaktadır. Elektrik, PTT ve çeşme gibi altyapıya sahip yaylada, bakkal, kır kahvesi, kasap, et lokantası hizmet vermektedir. Hamsiköy ve Gürgenağaç köylerinde pansiyonlar mevcut olup, her türlü ihtiyaç yayladaki alışveriş yerleri ve lokantalardan
KULİN DAĞI YAYLASI
Trabzon’un Maçka ilçesinin 15 km. batısında ve 1650 rakımında bulunan yayla, Şolma Turizm Merkezi yaylalar dizisinin Maçka ilçesi yönündeki ilk halkasıdır. Ladin, sedir, gürgen ağaçları, mor renkli orman gülü ve sarı renkli zifin çiçekleri ile kaplı yaylada elektrik ve su hizmetleri bulunur. Yayla, Yeşilyurt ve Örnekalan köyü halkınca mezra olarak kullanılmaktadır.
LAPAZAN YAYLASI
Lapazan Yaylası (1)
Lapazan Yaylası (2)
Lapazan Yaylası (3)
Lapazan Yaylası’na Maçka ilçesine bağlı olan Gürgenağaç Köyü yolu üzerinden ulaşılmaktadır. Maçkadan yaylaya giden yol tam 27 km kadardır.
Yüksekliği 2200 m olan Lapazan Yaylası’nın alt yapı hizmetleri de yoktur. Alt yapıya henüz kavuşmamış olan Lapazan Yaylası’nda Haziran hatta Temmuz aylarında bile yer yer kar yığınları görülmektedir. Yerler de aşınmaya dayanıklı bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu bitki örtüsü sayesinde de yayla çim kayağı sporu yapılmasına oldukça elverişli olup, yaylanın sadece çim kayağı yapabilmek için gelen bile ziyaretçileri söz konusudur.
Herhangi bir alt yapı hizmeti ya da yaşam birimi bulunmayan yaylada konaklamak isterseniz yanınıza kalın giyecekler, yeteri kadar su ve yiyecek almayı unutmamalısınız.
LUSTRA YAYLASI
Uzungöl’de gezilecek yerler listesinin beşinci sırasında Lustra Yaylası var. Uzungöl’e yaklaşık yarım saatlik mesafede bulunan bu yayla, diğer bütün yaylalarda olduğu gibi yemyeşil bitki örtüsü ve bol oksijeni ile meşhurdur.
MAVURA YAYLASI
Mavura Yaylası (1)
Mavura Yaylası (2)
Mavura Yaylası (3)
Maçka’nın 18,5 km. batısında yer alır. Elektrik ve su hizmetlerinin bulunduğu Mavura Yaylası ile Solma Yaylası arası 3,5 km’dir. Orman manzaralı toprak yol, yaya yürüyüş için idealdir.
PAZARCIK YAYLASI
Pazarcık Yaylası (4)
Pazarcık Yaylası (1)
Pazarcık Yaylası (3)
Araklı ilçesinde bulunan Pazarcık Yaylası, Şehir Merkezi’ne 43 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 950 m yükseklikte olan Yayla’da, orman alanlarında doğa yürüyüşü, bitki inceleme, piknik, bisiklet turları yapılabilmektedir. Pazarcık Yaylası’na gidilmişken girişinde bulunan Pazarcık Mağarası da ziyaret edilebilir. Birçok et ve balık restoranlarına sahip olan Yayla, serin havasıyla da yaz aylarında oldukça rağbet görmektedir. Yayla’ da elektrik, kasap, manav, fırın, küçük pansiyon gibi sosyal imkanlar bulunmaktadır. Yayla çevresinde bu sosyal imkânlardan faydalanılabilir. Tercihe göre konaklama ve restoranlar için köy / ilçe merkezine ya da Şehir Merkezi’ne gidilebilir. Pazarcık Yayla’sına ulaşım, genellikle özel araçlar ile yapılmaktadır. Yaz aylarında ise Şehir Merkezi’nden şehir içi ulaşım hatları ile ulaşılabilmektedir.
SAZALAN YAYLASI
Sazalan Yaylası (1)
Sazalan Yaylası (2)
Sazalan Yaylası (3)
Sazalan Yaylası (4)
Sazalan Yaylası (5)
Sazalan Yaylası (6)
Sazalan Yaylası (7)
Sazalan Yaylası (8)
Sazalan Yaylası (9)
Tonya’ya 24 km. mesafedeki Erikbeli’nin 5 km. batısında yer alan Sazalanı Yaylası’na, ham toprak yolla ulaşılmakta olup, yayla mevsiminde ticari araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. 1700 m. yükseklikteki yaylada altyapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır.
SİS DAĞI YAYLASI
Sis Dağı Yaylası (1)
Sis Dağı Yaylası (1)
Sis Dağı Yaylası (14)
Sis Dağı Yaylası (15)
Sis Dağı Yaylası (16)
smartcapture
rhdr
sdr
rhdr
smartcapture
sdr
oznor
Sis Dağı Yaylası (24)
Sis Dağı Yaylası (25)
1850 m yükseklikte bulunan yaylaya, Tonya’ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi’nden sonra batı yönünde gidilerek 25 km’lik toprak yolla yaylaya ulaşılır. Ayrıca yaylaya Beşikdüzü-Şalpazarı Karayolunu takiben Geyikli Beldesinden de ulaşılır. Altyapı hizmetleri bulunmaktadır. Her yıl yaylada Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü Sis Dağı Şenlikleri yapılmaktadır.
SULTAN MURAT YAYLASI
Sultan Murat Yaylası (1)
Sultan Murat Yaylası (1)
Sultan Murat Yaylası (1)
Sultan Murat Yaylası (2)
Sultan Murat Yaylası (2)
Sultan Murat Yaylası (3)
Sultan Murat Yaylası (4)
Sultan Murat Yaylası (5)
Sultan Murat Yaylası (6)
Sultan Murat Yaylası (7)
Sultan Murat Yaylası (8)
Sultan Murat Yaylası (9)
Sultan Murat Yaylası (10)
Sultan Murat Yaylası (11)
Sultan Murat Yaylası (12)
Sultan Murat Yaylası (13)
Sultan Murat Yaylası (14)
Sultan Murat Yaylası (15)
Sultan Murat Yaylası (16)
Sultan Murat Yaylası (17)
Trabzon-Çaykara-Ataköy yolu üzerinde ve yaklaşık 105 km. mesafede olan Sultanmurat Yaylası 2000 rakımındadır. Orman sınırı üzerinde bulunan yaylada elektrik, su, telefon, WC, bakkal, manav, fırın, kahvehane, cami, küçük otel ve pansiyonlar mevcuttur. Altyapı ve sosyal yapılar mevcuttur.
Yüz yatak kapasiteli otel, restoran ve diğer yan üniteleriyle ziyaretçilerin konaklama, yeme-içme hizmetleri karşılanmaktadır. Her yıl 20 Ağustos’ta “Yayla Ortası Şenlikleri” ve Her yıl 23 Haziran tarihinde, 1916 yılında Ruslara karşı savaşan ve 1 subayla 70 er şehit veren, yaylada “Şehitleri Anma Günü” kutlanır. Ayrıca IV. Sultan Murat’ın İran üzerine 1635 tarihinde yapmış olduğu ikinci seferi dönüşünde Trabzon’a inerken cuma namazı kıldırdığı yer ve hutbe taşının bulunduğu yer olması yaylaya tarihi bir anlam kazandırmaktadır.
ŞEKERSU YAYLASI
Haldizen Yaylası (6)
Şekersu Yaylası (1)
Şekersu Yaylası (1)
Şekersu Yaylası (2)
Şekersu Yaylası (2)
Şekersu Yaylası (3)
Şekersu Yaylası (3)
Şekersu Yaylası (4)
Şekersu Yaylası (5)
Şekersu Yaylası (6)
Çaykara’da yer alan Şekersu Yaylası, Trabzon’un en meşhur yaylalarından biri olma özelliğini taşıyor. İlçe merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta bulunan yaylaya özel aracınızla yapacağınız 1 saatlik yolculuk sonrasında ulaşabiliyorsunuz.
Soğanlı Dağları’nın eteklerinde yer alan Karaçam ve Yaylaönü köylerine de oldukça yakın olan Şekersu Yaylası’nı listenize alırsanız eğer bir taşla 3 kuş vurma şansını da elde etmiş olursunuz. Yalnız aklınızda bulundurmanız gereken ufak bir detay var.
Oldukça yüksek bir noktada bulunan yayla kışın yerleşime kapalı. Dolayısıyla ziyaret de edemiyorsunuz. Ancak yaz aylarında gelirseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.
Yeşilyurt Yılanlı Yaylası (1)
Yeşilyurt Yılanlı Yaylası (2)